MAKRO na Gault&Millau Tour 2016 w Poznaniu

150x110

Setka znakomitych szefów kuchni, live cooking w wykonaniu pięciu najlepszych szefów regionu, dziesiątki rozmów i niezapomnianych smaków – drugie regionalne spotkanie Gault&Millau Tour 2016 za nami. Partnerem wydarzenia była firma MAKRO Cash & Carry Polska, która zarówno w Warszawie, jak i w Poznaniu, zaprezentowała stoisko w formie jadalnego pola.

13. czerwca klimatyczne wnętrza poznańskiego Domu 88 (kompleks City Parku Hotel&Residence) stały się kulinarnym centrum Wielkopolski i Dolnego Śląska. Sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry Polska, jeden z partnerów wydarzenia, zaprezentowała stoisko ,,Jadalne Pole“ przedstawiające pięć szklarni z naturalnymi uprawami. W każdej z nich znajdowały się inne produkty pobudzające wyobraźnię i zmysły. Zaproszeni goście mieli okazję przyjrzeć się bliżej m.in. białym i brązowym grzybom shimeji, mini marchewkom, mini cukiniom, przegrzebkom, ostrygom oraz truskawkom ananasowym. Zaprezentowane produkty to nowości dostępne w ofercie sieci.

W spotkaniu wzięli udział najlepsi szefowie z dwóch regionów, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Wybijającym się w regionach Szefom Kuchni wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Szefem Roku Gault&Millau Tour regionu Wielkopolska-Dolny Śląsk został miłośnik regionalnych smaków z poznańskiej restauracji Muga – Artur Skotarczyk. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do Macieja Bartona z Pałacu w Orli. Najlepszą Kobietą Szefem, znaną szerokiej publiczności okrzyknięto Kasię Daniłowicz z restauracji Olszewskiego128 we Wrocławiu. Szefem Jutra został Ernest Jagodziński z poznańskiej Cuciny Restaurant, zaś tytułem Młody Talent uhonorowano Łukasza Budzika z Mennicza Fusion we Wrocławiu.

Wszyscy laureaci po ogłoszeniu wyników specjalnie dla uczestników spotkania przygotowali swoje dania popisowe. Każdy z gotujących szefów miał dwadzieścia minut na zaprezentowanie swojej potrawy, a publiczność, ku ogólnej uciesze, obserwowała, komentowała i próbowała tego co przygotowani zwycięzcy.

Spotkania Gault&Millau Tour stanowią forum wymiany doświadczeń dla szefów kuchni, są źródłem kulinarnych inspiracji i płaszczyzną kontaktów z partnerami biznesowymi.


dostarczył infoWire.pl